Nieuwe beleving op 't Eilandje fluistert ...

Antwerpen – 8 juni 2015 – Op maandag 8 juni werd aan het MAS, in aanwezigheid van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, Antwerps Schepen voor Cultuur Philip Heylen, kunstenares Daisy Boman en bezieler Rudy Stevens, samen met de sponsors en sympathisanten het interactieve kunstinitiatief ‘De Antwerpse Fluisteraars’ onthuld: een monumentale combinatie van 5 meer dan levensgrote beelden geïnstalleerd op het dak en tegen de gevel van een gerenoveerd pakhuis aan de Godefriduskaai en aan het Willemdok vlak aan het MAS. De Fluisteraar - het beeld opgesteld op het dak van het pakhuis – fluistert persoonlijke en algemene boodschappen die worden opgevangen door het beeld beneden aan het dok. De beelden zijn de geesteskinderen van de Kempense kunstenares Daisy Boman, die met haar universele Bomannetjes geen onbekende is in de kunstwereld. Dit unieke, interactieve project verbindt het bedrijfsleven, technologie en de culturele wereld en draagt bij aan de lokale en internationale uitstraling van ‘t Eilandje en de stad Antwerpen in haar geheel. 

De Antwerpse Fluisteraar is veel meer dan juist wat beelden in de stad. Het biedt een persoonlijk belevingsmoment dat wereldwijd uniek is. 

Een persoonlijke boodschap 

Je kan De Antwerpse Fluisteraar een persoonlijke boodschap laten influisteren voor een geliefde, een (klein)kind, een (groot)ouder, een bekende op bezoek in Antwerpen,… Die boodschap spreek je eerst zelf in via de gratis app “De Fluisteraar”. (Een boodschap inspreken en versturen kost 1,99 euro. Er zijn ook pakketten verkrijgbaar waardoor de prijs per boodschap goedkoper wordt). De persoon voor wie de boodschap bestemd is kan – na het ingeven van een persoonlijke code – de boodschap beluisteren aan De Antwerpse Fluisteraar aan het Willemdok. De Antwerpse Fluisteraar heeft voor iedere voorbijganger ook een vooraf ingesproken boodschap klaar. Deze boodschappen die in het Nederlands, Engels en Frans te beluisteren zijn, worden maandelijks vernieuwd. Ze worden samengesteld door de Fluisterraad, een klein genootschap dat garant staat voor boodschappen die tot nadenken stemmen of een glimlach op je gelaat toveren. Het beluisteren van deze algemene boodschappen is gratis. 

Daisy Boman en haar Bomannetjes

De wezens die De Antwerpse Fluisteraar vormen, zijn gebaseerd op de kleine kleifiguurtjes met kubusvormig hoofd. Het zijn de geesteskinderen van de internationaal gerenommeerde Belgische kunstenares Daisy Boman. In 1987 creëerde ze haar eerste boman-figuur. Tien jaar later werd ze wereldberoemd dankzij haar ingenieuze installaties, waarin ze het menselijke individu uitspeelt tegen de massa. Sinds ze ontdekt werd door de Londense Halcyon-galerie, is haar werk gegeerd bij kunstkenners doorheen Europa, de Verenigde Staten, Canada, Hong Kong, Singapore, Nieuw Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Soms alleen, maar meestal in groep, stellen de Bomannen mensen voor in hun meest primitieve vorm. Als fysieke klonen, ongeacht geslacht, leeftijd, politieke of religieuze voorkeur en ras, brengen ze op een woordeloze manier universele gevoelens onder woorden. Ze klimmen en vallen, triomferen en verliezen, overwinnen en worstelen met de obstakels van het leven. Ze zijn moeilijk te vergeten omdat iedereen er wel een stukje van zichzelf in kan herkennen. In De Antwerpse Fluisteraar krijgen de Bomannen van Daisy Boman voor het eerst een stem. 

Op 11 juni 2015, bij de opening van de vernissage in de inkomruimte van PSA, wordt ook haar nieuwe boek “Alongside” voorgesteld. Het boek is vanaf maandag 8 juni reeds beschikbaar voor de sponsors en sympathisanten van De Antwerpse Fluisteraar. 

Bezieler van de Antwerpse Fluisteraar 

De Antwerpse Fluisteraar is een project dat tot stand kwam dankzij de Antwerpse ondernemer Rudy Stevens. De aanwezigheid van het MAS vlak bij zijn kantoor op de Godefriduskaai inspireerde hem voor dit project. “Het MAS is één van de grootste publiekstrekkers van Antwerpen. Van over de hele wereld komen mensen naar hier om uit te kijken over onze stad aan de stroom. Dat inspireerde me tot het uitdenken van een project dat de mensen op en in het MAS meer te zien geeft. Een focuspunt. Een eyecatcher. Een intrigerend beeld dat in interactie gaat. Een kunstwerk dat een statement maakt over deze buurt, de stad en de richting die we uit willen. Toen ik in aanraking kwam met het werk van Daisy Boman, wist ik dat ik de juiste kunstenares gevonden had om mijn droom waar te maken. Haar figuren zijn universeel en authentiek genoeg om niet alleen uit te groeien tot een stadsgezicht, maar tot een symbool voor Antwerpenaren en bezoekers aan deze stad. De Antwerpse Fluisteraar staat voor een feelgood-gebeuren. Ze geven mensen de kans om iets positief over te brengen aan elkaar.” vertelt Rudy Stevens. Jeroen Jespers, specialist in entertainmentconcepten, voegde zich later bij Rudy Stevens en Daisy Boman. Uit de vele ontmoetingen die volgden, groeide een verbond tussen gelijk gestemde zielen, tussen kunst en technologie. Met dit kunstwerk hopen ze samen iets teweeg te brengen in Antwerpen. Ze hopen een positieve bries van menselijkheid en schoonheid over ‘t Eilandje te doen waaien. Want in de soms harde onpersoonlijke alledaagse realiteit mag er wel eens zacht gefluisterd worden. 

’t Eilandje van De Antwerpse Fluisteraar 

En zo pronkt vanaf maandag 8 juni 2015, op een boogscheut van het MAS, De Antwerpse Fluisteraar. Het resultaat van gezamenlijk denken en dromen. Een interactieve installatie die voorbijgangers doet stilstaan. Stil genoeg om eigen ingesproken boodschappen en door de Fluisteraar verkondigde wensen, dromen en gedachten te horen. “Leg uw oor te luister in hartje Antwerpen,” zegt Rudy Stevens enthousiast. “Op ’t Eilandje. ’t Eilandje van De Antwerpse Fluisteraar.” 

Daisy Boman: “De Antwerpse Fluisteraar vertegenwoordigt ons voortdurende streven naar                              een betere wereld. Dat is iets wat in onze natuur ligt.” 

www.deantwerpsefluisteraar.be 

https://www.facebook.com/DeAntwerpseFluisteraar?fref=ts 

https://twitter.com/DeFluisteraar 

https://twitter.com/DeLuisteraar 

Voor meer informatie, interview-aanvragen en rechtenvrij beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: 

Ann Peeters 

T: +32 (0)3 345 22 68 

E: ann@blyde.be

Download PDF
Download PDF